Wat is een seksueel trauma?
Trauma en seksueel geweld
Trauma is een Grieks woord voor ‘wond’. Een psychotrauma betekent letterlijk een ‘wond op je ziel’. Die wond kan ontstaan wanneer je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. Dat kan een eenmalige gebeurtenis zijn, een herhaling of een heleboel gebeurtenissen, lang of kortgeleden. Seks tegen je zin is altijd een schokkende gebeurtenis die kan leiden tot een trauma.
Elke situatie waarin met geweld of dwang seksuele handelingen gedaan worden, noemen we seksueel geweld. Dat kan dwang zijn door lichamelijke kracht maar ook door emotionele kracht. Ook daden die gericht zijn tegen iemands seksualiteit vallen hieronder. De dader kan een onbekende of een bekende van je zijn. Verkrachting is een vorm van seks die niet vrijwillig is en die daders gebruiken om mensen klein te krijgen.
Seksueel trauma kan ook ‘wonden in je lijf’ veroorzaken. Heb je lichamelijke klachten door seksueel geweld, zoek dan contact met je huisarts of een gynaecoloog.
Reacties van je lichaam
Iedereen reageert anders op een schokkende gebeurtenis. Het zet je leven vaak op zijn kop. Je slaapt slechter, je kunt je slechter concentreren, je bent prikkelbaar en hebt nachtmerries. Daarnaast kun je last krijgen van somberheid en angst. En (werk)relaties lopen niet meer zo goed. Dit laat je zien hoe kwetsbaar je bent en zo kun je het gevoel van veiligheid en controle verliezen. De wereld voelt niet langer als veilig en voorspelbaar. Na een verkrachting voelen vrouwen zich vaak vies, het is alsof ze zich niet vaak genoeg kunnen wassen. Dit zijn normale reacties op schokkende gebeurtenissen. Meestal verminderen deze stressreacties na een aantal weken. Maar als dat niet zo is, is het belangrijk om hulp te zoeken. Het kan zijn dat je dan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt.
Oefening
Verbeteren van de slaap
Slaap heeft veel invloed op hoe je je voelt. Een goede nachtrust is daarom heel belangrijk! Wat kun je al doen om de slaap te verbeteren?
Tip: maak een ‘Veilig Slapen Kistje’. Doe in het kistje dingen die je helpen je in het hier en nu te voelen als je uit een nare droom wakker schrikt, bijvoorbeeld een speciale steen, een foto van een belangrijk persoon, ideetjes voor een rustgevend muziekje dat je op kunt zetten, positieve zinnetjes die speciaal voor je zijn. Maar ook pen en papier. Hiermee kun je de nare dingen die je gedroomd hebt opschrijven en in het kistje stoppen. De briefjes kun je later weer weggooien. Ga na een nare droom even uit bed, doe een lampje aan zodat je ziet en weet dat je nu op een veilige plek bent! Doe iets wat je ontspant en rust geeft (ga niet tv kijken). Daarna ga je weer slapen.
Vluchten, vechten en bevriezen
Vluchten, vechten en bevriezen zijn natuurlijke automatische reacties bij het meemaken van trauma. Je hersenen maken dan heel snel een beslissing: vluchten als het nog kan, anders vechten en als de ander sterker is dan is er nog maar één mogelijkheid, dat is bevriezen. Bevriezen leidt bij sommigen tot verlamming van je spieren, bij anderen tot stijfheid. Vaak kunnen mensen tijdens de bevries-reactie niet om hulp roepen, omdat hun spieren - dus ook de spieren rondom de stembanden - verlamd zijn. Als je seksueel geweld meemaakt kan je je als het ware vervreemd voelen van je eigen lichaam, alsof je jezelf van buitenaf ziet, alsof de omgeving niet echt is, als in een droom, veraf of vervormd.
In onderstaande film vertelt Lindsay hoe zij bevroor tijdens de verkrachting. Ze vertelt hoe dat is.
Dissociatie
Dissociatie is een onderdeel van de verlammingsreactie. Je voelt niets meer, ook geen pijn. Het betekent ook dat je op dat moment voelt dat je zelf niet meer kunt beslissen over je eigen reacties. Dissociatie wordt ook wel gezien als de beste manier om te overleven, om geen pijn en angst meer te voelen. Je ‘ontsnapt’ als het ware uit je bewustzijn. Zo kan het dat je bijvoorbeeld geen lichamelijke pijn meer voelt. Gedachten, gevoelens, waarnemingen of herinneringen kunnen losgemaakt worden van de ervaring. Je ervaart dat je ‘tijd’ kwijt bent, je weet niet meer precies wat er is gebeurd of waar je bent geweest. Daardoor kun je je vaak niet alles goed herinneren, of je weet de volgorde van de gebeurtenissen niet meer. De losgekoppelde gevoelens en waarnemingen kunnen later terugkomen in de vorm van herbelevingen en flashbacks. Dissociaties komen vaak voor bij een posttraumatische stressstoornis.
Oefening 1
Het contact met je lichaam herstellen
Adem stevig in en in korte stevige pufjes uit. Op deze manier zorg je ervoor dat je bloed sneller door je lichaam gaat stromen en dat je op die manier beter je lichaam weer kunt voelen.
Oefening 2
Het contact met je lichaam herstellen
Zorg dat je warmte voelt. Warmte is een fijne manier om weer gevoel in je lichaam terug te krijgen. Door een warme kop thee te drinken bijvoorbeeld, of een lekkere warme trui aan te trekken. Of een warme douche te nemen. Als je zo kunt voelen dat je lichaam langzaam wordt opgewarmd kun je je aandacht ook weer beter op je lichaam terugkrijgen.
Oefening 3
Doe de 5-4-3-2-1
- Noem 5 dingen op die je ziet (bijvoorbeeld de tafel, stoel, klok, schilderij, kopje).
- Noem 4 dingen op die je voelt (bijvoorbeeld de rugleuning van je stoel, het zitvlak, de grond met je voeten, je haar op je schouders).
- Noem 3 dingen op die je hoort (bijvoorbeeld tikken van de klok, een auto die voorbij rijdt, een vogel die fluit).
- Noem 2 dingen op die je ruikt (bijvoorbeeld een kruidenpotje, of een kopje koffie).
- Noem 1 smaak op die je proeft (bijvoorbeeld tandpasta).
Lees ook het hoofdstuk triggers in dit thema.
Triggers
Een trigger is een gebeurtenis in het NU waarop je lichaam kan reageren alsof de nare gebeurtenis van vroeger opnieuw gebeurt. Triggers worden meestal als eerste opgemerkt door wat je ziet, hoort, ruikt of proeft. Dat kan je weer terugbrengen naar de intense ervaring van toen. Je lichaam reageert ook nu met versnelde hartslag en angstige gevoelens en met vechten, vluchten, bevriezen of zelfs dissociatie, net als toen. Soms zijn triggers duidelijk: kleren die iemand draagt, of bepaalde muziek die je terug hoort. Maar ook bepaald gedrag van je kind, bijvoorbeeld als het boos is of hoe het naar je kijkt, kunnen je terugvoeren naar het gevoel wat je toen had, tijdens de verkrachting, Wanneer je eerder gedissocieerd hebt om te overleven kun je je er niet eens van bewust zijn dat de hersenen iets als triggers hebben opgeslagen.
Oefening
Gebalde vuistoefening
Probeer voordat je begint met deze oefening je een situatie van kortgeleden te herinneren, waarin je je goed, prettig of gelukkig voelde. Deze situatie kun je verderop in de oefening gebruiken.
Ga rechtop zitten. Zet je voeten naast elkaar op de grond, en plaats je armen op de armleuning of op je bovenbenen. Begin deze oefening met je niet dominante hand. Dat is voor rechtshandigen mensen de linkerhand, en andersom voor linkshandige mensen de rechterhand.
Bal de vuist van deze niet dominante hand zo dat de spanning voelbaar is, maar geen pijn doet. Laat alle spanning en vervelende gevoelens samenkomen naar deze vuist. Zie hoe je knokkels wit worden en voel de druk van je vingers in je handpalm. Stel je voor dat je vuist een magneet is, die alle spanning naar zich toe trekt. Via de schouder, de arm, gaat alle spanning naar de vuist.
Als de spanning in je vuist te groot wordt, laat je vuist dan even los en schud de spanning eruit. Daarna kun je weer verdergaan met het naar je vuist laten stromen van spanning. Ga daarmee door totdat voldoende spanning is weggestroomd en je je ontspannen voelt. Wanneer je voldoende ontspannen bent, schud je hand dan voor de laatste keer uit en ontspan je hand.
Bal nu de vuist van je dominante hand. Stel je voor dat hier alle positieve gevoelens in verzameld zijn. Denk eens terug aan de situatie van pasgeleden waarin je je goed, prettig of zelfverzekerd voelde. Stuur alle positieve kracht van je dominante hand naar de rest van je lichaam. Voel de kracht, de warmte en de energie die zich door je lichaam verspreiden.
Als de oefening voorbij is, stop je met knijpen en houd je de vuist losjes gesloten. Wanneer je deze kracht nog een keer wilt voelen, hoef je alleen maar je dominante hand opnieuw tot een vuist te ballen. Dan zul je opnieuw de positieve gevoelens ervaren.
Oefening
Blote voeten
Op blote voeten lopen, op het gras, in het zand, op tegels. Breng je aandacht naar je voeten en voel als je langzaam loopt hoe de ondergrond aanvoelt. Stap rustig pas voor pas.
Oefening
Mindfullness
Installeer een mindfulness-app op je telefoon, bijvoorbeeld de gratis mindfulness-app van zorgverzekeraar VGZ.
Je doet alles om een verkrachting te overleven, je lichaam ook!
“Als mijn lichaam blijkbaar positief reageert, vind ik dit dan wel zo erg? Vroeg ik er niet zelf om? Heb ik het niet uitgelokt?” Door deze ‘zie je wel dat je wilt’-beschuldiging gaan slachtoffers zich afvragen of zij het geweld uitgelokt hebben en de dader misschien gelijk had. Dergelijke beschuldigingen kunnen gemakkelijk leiden tot zelfhaat en spelen een grote rol in dit taboe.
Je lichaam is tijdens seks die je niet wilt, gericht op overleven! Ook als je van angst helemaal verlamd was, kan je lichaam reageren. Zelfs als er zoveel geweld is, kan je lichaam reageren door bijvoorbeeld vochtig te worden of zelfs tot een orgasme komen. Dit lijkt onbegrijpelijk omdat je helemaal niets kon doen, maar je lichaam wel reageerde. Dit heeft te maken met de kans op overleven: door het vochtig worden kunnen er minder verwondingen of scheurtjes ontstaan. Het lichaam beschermt je dus tegen lichamelijke verwondingen, omdat het 'meewerkt' aan het seksueel geweld. Dat kan ontzettend naar zijn, want het voelt alsof je eigen lichaam je verraadt. Je kunt ook gaan twijfelen of je het nou echt niet wilde. Maar omdat je lichaam je beschermde, betekent dit niet dat je dit ook hebt gewild! De bedoeling van je lichaam is overleven!
Ervaar je lichamelijke klachten door seksueel geweld? Zoek dan contact met je huisarts of een gynaecoloog.