Wanneer en waar vraag ik hulp?
Twijfels
Als je zwanger wordt na seksueel misbruik gebeurt er veel tegelijk. Het kan zijn dat je allerlei ingewikkelde gevoelens hebt zoals boosheid, walging en schaamte, of je voelt je schuldig. Ook sta je voor de moeilijke vraag een beslissing te nemen over je ongeboren kind. Wil je het houden of niet? Soms heb je geen keuze, omdat het beëindigen van een zwangerschap niet mogelijk is vanwege culturele of godsdienstige redenen. Ook kan het zijn dat je de zwangerschap te laat hebt ontdekt waardoor de periode waarbinnen je de zwangerschap kunt beëindigen voorbij is.
Het is heel goed om moeilijke beslissingen zoals deze te bespreken met iemand die je vertrouwt. Als er geen mensen zijn die je voldoende vertrouwt, overleg dan eens met je huisarts. Je huisarts kan je naar een geschikte organisatie verwijzen.
Zorgen
Als je het kind wilt houden kunnen vragen en twijfels blijven bestaan. Kan ik nu moeder zijn? Kan ik mijn kindje los van het misbruik gaan zien, of zal ik er steeds aan herinnerd worden? Kan ik wel van het kind gaan houden en lukt het me om dit kind te geven wat het nodig heeft, zodat het kan groeien en zich ontwikkelen?
De meeste vrouwen in deze situatie denken veel na over deze dingen. Het is goed deze vragen te bespreken. Dat kun je doen met een goede bekende, een lotgenoot of met iemand van een organisatie waar je hulp kunt krijgen.
Ook zijn er vaak andere nuttige vragen zoals: welke spullen heb ik nodig en hoe kom ik daaraan, hoe kan ik toch mijn opleiding afmaken. Op deze pagina vind je meer informatie.
Klachten na seksueel geweld
Op de pagina over seksueel traumalas je dat lichamelijke en emotionele klachten vaak voorkomen na het meemaken van seksueel contact tegen je zin Bij lichamelijke klachten is het goed om zo snel mogelijk hulp te zoeken via de huisarts.
Als de emotionele klachten langer duren dan een maand raden we je aan hiervoor hulp te zoeken. De klachten gaan niet over als je er geen aandacht aan besteedt! Misschien praat je liever niet over zo'n moeilijke ervaring, waar je je misschien voor schaamt. We raden je toch aan dit te doen. Het kan opluchten iemand te vertellen wat je hebt meegemaakt. Bedenk dat zorgverleners, zoals dokters of therapeuten, zich moeten houden aan hun beroepsgeheim. Dat betekent dat wat jij ze in vertrouwen vertelt ze niet door mogen vertellen, behalve als dit schadelijk is voor jou of je kind. Als slachtoffer van een seksueel trauma kan je emotionele hulp krijgen van verschillende organisaties. Mensen die werken bij deze organisaties denken met je mee en beantwoorden je vragen. Hierdoor kun je je beter gaan voelen. Dat helpt ook weer je kind.
Waar kun je terecht voor emotionele hulp?
Waar kan je terecht voor emotionele hulp?
Je huisarts
Je kunt je situatie bespreken met je huisarts, zodat hij of zij met je mee kan denken en je door kan verwijzen naar andere mensen die hulp kunnen bieden, zoals dokters en therapeuten. Zo kan de huisarts je verwijzen naar een psycholoog. Deze kan je leren hoe je om kunt gaan met de nare gedachten. Een psycholoog kan ook een traumabehandeling geven.
Ook als je niet verzekerd bent heb je recht op medisch noodzakelijke zorg. Je kunt dus naar een huisarts gaan. Een huisarts kan de kosten voor medisch noodzakelijke zorg in rekening brengen bij het CAK.
Centrum Seksueel Geweld
Deze organisatie geeft hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Je kunt met hen praten over wat je hebt meegemaakt. Een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen staat klaar om je snel te helpen. Op de site centrumseksueelgeweld.nl kun je gratis chatten, of bel gratis en anoniem met 0800-0188.
Centrum Seksueel en Familiair Geweld (Radboud UMC Nijmegen)
Dit centrum geeft acute zorg, binnen zeven dagen na seksueel geweld. Als je direct zorg nodig hebt kun je bellen naar 024-3614187. Voor advies kun je bellen naar 024-3224340.
Ga naar Centrum seksueel en familiair geweld
De Hulplijn 'Verbreek de stilte'
Blijf niet alleen met je problemen rondlopen. De telefonische hulplijn van Slachtofferhulp Nederland geeft je emotionele, juridische en praktische ondersteuning. Bel ze via 0900-9999-001.
FIOM
Fiom is een organisatie waar ze alles weten over (ongewenste) zwangerschappen. Medewerkers van Fiom kunnen je helpen bij het maken van keuzes zoals of je jouw kind wilt houden. Ze kunnen je doorverwijzen naar andere hulp. Op werkdagen kun je ze bereiken via 088-1264900.
Fier
Fier helpt slachtoffers van geweld door het geven van advies, begeleiding, veilige opvang en behandeling. Ben je een jongere? Dan kan je chatten met een hulpverlener via www.chatmetfier.nl. Ook zijn ze telefonisch 24 uur per dag bereikbaar via 088-2080000.
Waar kun je terecht voor gynaecologische problemen?
Aan seksueel geweld kun je allerlei klachten overhouden. Het kan gaan om pijnklachten, een wond in de vagina, plasproblemen en bloedingen. Enkele experts op het gebied van seksueel geweld en gynaecologie staan in de tabel hieronder. Voor een volledig overzicht kun je kijken op http://www.beschadigdlichaam.nl/
Gynaecologen
Richten zich op vaginale verwondingen, verzakkingen, bloedingen, pijn.
UMCG Groningen
universitair bekkenbodemcentrum
Telefoon: 050 3613540
Expert:dhr. Dr. A. Malmberg
AMC Amsterdam
Telefoon: 020 5669111
Expert: dhr. Dr. JP Roover
Bronovo Ziekenhuis Den Haag
Telefoon: 070 3124584
Experts: dhr. Dr. Pelikan & Mw. Dr. Witte
Urologen
Richten zich op pijn, plasklachten en urineverlies
Pelvic Care Center (AMC+/MUMC)
Maastricht
Telefoon: 043 3874800
Expert: prof. Dr. Van Koeveringe
UMCG Groningen
Telefoon: 050 3613 540
Expert: dhr. Dr. B. Messelink
LUMC Leiden
Telefoon: 071 5262304
Expert: dhr. Dr. H.W. Elzevier
MC Slotervaart Amsterdam
Telefoon: 020 5129333
Expert: dhr. Dr. E.H.J. Weil
Bekkenbodem fysiotherapeuten
Richten zich op urineverlies, seksuele klachten, pijn
Together In Motion
fysiotherapie Delft
Telefoon: 015 2620 513
Expert: mw. T. van den Bos
Bekkenexpertisecentrum
PelvicMotion Naarden
Telefoon: 035 694 64 40
Experts: mw. Judith Jesterhoudt & Mw. Wilma Tempelaars
Pelvicum fysiotherapie Groningen
Telefoon: 0503610882
Experts: mw. F.E.H. Nijman- du Bois & mw. I. Hemel
Proctologen
Richten zich op klachten rondom de anus, ontlastingverlies
Proctoskliniek Bilthoven
Telefoon: 030 2250 260
Experts: mw. dr. C. Deen – Molenaar
mw. dr. Vander Mijnsbrugge
Mw. Dr. V. Rempe
Bronovo Ziekenhuis Den Haag
Telefoon: 070 3124584
Expert: mw. Dr. De Wit
Hulp vragen, ouder – kind relatie
Hierboven noemden we een aantal klachten die een goede reden zijn om hulp te vragen. Dat kan jou helpen én je kind. Als het met jou beter gaat, lukt het ook beter om voor je kind te zorgen. Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat jij er met veel liefde voor je kind bent.
Soms gaat het echt niet goed in de relatie met je kind. Bijvoorbeeld, als je het gevoel hebt dat je kind je expres uitdaagt, of als je geen positieve gevoelens voor je kind voelt. Het is niet ongewoon als je niet altijd van je kind houdt, of wel eens een poosje zonder kind zou willen zijn. Dat hebben meer moeders. En zeker als je erg moe bent, kan dat gebeuren. Als dit een blijvend gevoel is, betekent het dat een relatie opbouwen met je kind niet vanzelf gaat. Hierbij kun je hulp vragen. Het laat zien dat je een goede moeder wilt zijn, je zult er niet om afgewezen worden.
Waar kun je terecht voor hulp voor jou en je kindje?
Verloskundige
Een verloskundige is iemand die je hulp geeft bij je zwangerschap en bevalling. Heb je al contact met een verloskundige? De verloskundige controleert of alles goed gaat en geeft hulp tijdens je zwangerschap en bevalling. Het is belangrijk zo snel mogelijk met deze hulp te beginnen. Je kunt direct een afspraak maken bij de verloskundige, je hoeft niet eerst naar de huisarts. Je kunt haar ook vragen om mee te denken als je meer geestelijke of sociale hulp voor je kind wilt.
Je kunt een verloskundige bij jou in de buurt vinden via de landelijke website
Ga naar de website van de KNOV
Zorg die te maken heeft met de geboorte Geboortezorg valt onder medisch noodzakelijke zorg, dus ook als je niet verzekerd bent kun je naar een verloskundige gaan. De verloskundige kan haar kosten in rekening brengen bij het CAK.
Ga naar de website van het CAK
Voorzorg (GGD)
Het programma ‘Voorzorg’ biedt praktische en emotionele ondersteuning in het moeder zijn. Tijdens de zwangerschap kun je al starten tot 2 jaar na de geboorte van het kind. Kijk op op de website of vraag je verloskundige of het programma ook bij jou in de buurt aangeboden wordt.
Ga naar de website over Voorzorg
Consultatiebureaus
Alle kinderen in Nederland worden vanaf hun geboorte gevolgd, tot hun 18de jaar. Hun gezondheid wordt gecontroleerd en hun lengte, gewicht en ontwikkeling worden gevolgd. Ook krijgen ze vaccinaties tegen kinderziekten.
In het begin is er regelmatig contact, naarmate het kind ouder wordt, wordt dat minder. De artsen en verpleegkundigen weten veel van kinderen. Je kunt hen vragen stellen als je dingen wilt weten of als je zorgen hebt. Per gemeente is deze zorg anders geregeld dus vraag ernaar als je kind geboren is.
Gemeenten
Het helpen van ouders en hun kinderen wordt door gemeenten georganiseerd. Elke gemeente regelt het op hun eigen manier.
Vraag je huisarts, of je verloskundige hoe het in jouw gemeente is georganiseerd. Het kan bijvoorbeeld de GGD zijn, of een Ouder–Kind team, of een Centrum Jeugd en gezin.
Al deze vormen van hulp aan kinderen en hun ouders helpen jou als ouder en je kind waar dat nodig is.
Moeder-babygroepen
Op veel plaatsen in het land zijn moeder–babygroepen. In een moeder–babygroep leer je andere moeders kennen en kun je ervaringen uitwisselen. Vraag ernaar bij het consultatiebureau of bij je huisarts.
Daarnaast zijn er ook organisaties waar je heen kunt voor specialistische hulp. Een huisarts moet je hiernaar doorsturen. Bespreek met je huisarts naar welke organisaties je toe kunt.Drie voorbeelden hiervan zijn het Psychotraumacentrum Zuid Nederland, Stichting Arq-Centrum 45 en De Evenaar.
Psychotraumacentrum Zuid Nederland, Reinier van Arkel
Bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland worden moeders geholpen die te maken hebben gehad met seksueel geweld en daarna zwanger zijn geworden. Ze hebben klachten als gevolg van deze schokkende ervaring en zijn op hetzelfde moment moeder. De psychologen die hier werken weten hoe ze jou en je kind het beste kunnen helpen. Ze besteden eerst aandacht aan jouzelf en jouw verleden, maar doen er ook alles aan om je kindje te helpen. Kijk op de website voor meer informatie en contact:
Ga naar het psychotraumacentrum Zuid Nederland
Stichting Arq-Centrum 45
Stichting Arq zorgt voor mensen met psychotraumaklachten én hun kinderen. Moeders die gedwongen seks hebben meegemaakt kunnen hier een behandeling krijgen. Ze hebben klachten als gevolg van deze schokkende ervaring en zijn op hetzelfde moment moeder. Er worden ouder–kind behandelingen gegeven waar hulp gegeven wordt bij het verbeteren van de relatie.
De Evenaar, GGZ Drenthe
De Evenaar helpt mensen met verschillende culturele achtergrond. Zoals (arbeids)migranten, vluchtelingen en asielzoekers. Mensen van alle leeftijden, dus ook kinderen, kunnen bij de Evenaar terecht.