Hoe word ik veerkrachtig?
Richt je op wat mogelijk is
Met ‘coping en veerkracht’ wordt bedoeld: hoe goed je bent om met tegenslag om te gaan en sterk te kunnen blijven in moeilijke omstandigheden. Mensen reageren vaak op moeilijkheden op een manier die ze ooit hebben aangeleerd, patronen. Maar soms passen deze oude patronen niet bij nieuwe problemen. Gelukkig kun je het reactiepatroon veranderen en nieuwe patronen leren.
Gebeurtenissen en situaties kun je niet veranderen, maar hoe je erop reageert en hoe je erover denkt of voelt, wel. Daarvoor is tijd nodig en het gaat niet vanzelf. Je moet er vaak veel voor doen om dit te bereiken. Je kunt je veerkracht versterken door te leren wat je kunt doen, ook in moeilijke tijden, om jezelf beter te voelen en goed voor jezelf en je kind te zorgen.
Kijk naar waar je invloed op hebt en wat je wél kunt veranderen. Je kunt ook mensen en instellingen opzoeken die je daarbij kunnen helpen. Voor coping en veerkracht zijn ook andere mensen belangrijk: familie, vrienden, kennissen en hulpverleners. Ze kunnen je steunen, en ze kunnen je op nieuwe ideeën brengen.
Zorg voor jezelf
Als eerste is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Zorg dat je elke dag regelmatig eet en slaapt en voldoende beweging hebt. Maak tijd voor momenten van rust en ontspanning. Doe activiteiten die goed zijn voor je lichaam en die je een goed gevoel geven. Twijfel niet als je dingen wilt doen die je leuk vindt, ontdek nieuwe bezigheden waarbij je je veilig en gemakkelijk voelt. Het maakt niet uit wat je hebt meegemaakt en wat de ideeën in de maatschappij erover zijn: je hebt het recht om plezierige momenten te mee te maken. Je kunt nog steeds met iemand praten die je vertrouwt, wandelen of naar de kerk gaan, naar muziek luisteren, sporten of een leuk spelletje doen met je kind. Neem je tijd. Leid jezelf af van pijnlijke gedachten en dagelijkse problemen. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je voor je kind kunt zorgen. Denk maar aan moedermelk: De melk wordt van betere kwaliteit als de moeder goed eet en drinkt.
Oefening
Afstand nemen
Wanneer je veel stress voelt en je gevoelig bent en snel boos wordt of wanneer je door pijnlijke gedachten jezelf wilt terugtrekken, kan het helpen om jezelf af te leiden. Probeer de eerste gedachten waardoor je je slecht voelt te herkennen of herken de eerste tekenen van spanning in je lichaam. Dat zijn de beste momenten om even aan iets anders te denken en om afstand van heftige emoties te kunnen nemen. Bijvoorbeeld: bel een vriendin, tel terug van 25 naar 0, knijp in een zacht voorwerp (stressbal), maak een lekkere kop thee voor jezelf, kook iets lekkers of kijk een rustgevende korte video. Of doe een paar rek- en strekoefeningen.
Ook mindfulness, bewust aandacht geven aan het moment zonder hierover te oordelen, kan je helpen. Op internet zijn meerdere oefeningen en video’s beschikbaar die je helpen bij mindfulness.
Deze activiteiten kunnen tijdelijk afleiding geven. Ze helpen je om jezelf beter te voelen en controle te houden. Voor een betere controle over heftige emoties kun je verschillende oefeningen doen.
Bekijk meer filmpjes via Online mindfulness training
Samen ben je sterker
Veel moeders met kinderen die geboren zijn uit seksueel geweld, staan vaak alleen doordat mensen hierover een oordeel uitspreken. Er zijn ook moeders die zich schamen voor wat hen is overkomen waardoor ze alleen blijven. Maar contacten en steun zijn juist nu zo belangrijk! In contact blijven met familie, vrienden en kennissen is een van de sterkste bronnen van veerkracht. Je hebt mensen nodig die je vertrouwt, met wie je je goede en moeilijke ervaringen kunt delen, iemand die naar je luistert, je begrijpt en ondersteunt. Als je familie in een ander land woont en je hebt nog onvoldoende vrienden hier in Nederland, zoek dan contact met mensen in je omgeving die je kunt vertrouwen en neem contact op met instellingen die je kunnen ondersteunen.
Vertrouwen is soms moeilijk en je weet niet altijd hoe je uit kunt zoeken of iemand te vertrouwen is. Vertrouwen kost ook tijd. Een gesprekje over een heel gewoon onderwerp is vaak een begin. Na een tijdje weet je of er een ‘klik’ is en of je meer kunt en wilt bespreken met deze persoon.
Betekenis geven aan je ervaringen
Hoe je naar de problemen kijkt en je een betekenis aan een gebeurtenis of de gevolgen ervan geeft, hoe je problemen ervaart, kan je helpen maar ook remmen in hoe je omgaat met stressvolle gebeurtenissen. Sommige moeders hebben kracht en hoop op een goede uitkomst gevonden in hun geloof. Anderen geloven in een doel, om hun plek in de maatschappij terug te vinden, om ondanks alles zonder schuld en schaamte er een goed leven van te maken voor henzelf en hun kind. Voor veel vrouwen heeft het moederschap een belangrijke betekenis in hun leven. Zij beleven het als een bron van hun kracht. Hoop op herstel, hoop op het overwinnen van moeilijkheden en geloof in een goede toekomst helpen hen om met vervelende gebeurtenissen om te gaan.